Assalammualaikum & Hello
Aku dah start kerja hari ni selepas 1 minggu bercuti sempena Hari Raya
Sepatutnya start semalam. Tapi ala-ala malas gitu.
So MC ada di mana-mana. *keluar tanduk*
Ala aku tau korang kat luar pun ada sebahagian yang berperangai macam aku kan.
Kamoooon ! its normal baybeeee :-)
Jasad aku kat opis,tapi otak & segala jenis hati & perasaan 99.5 % kat umah.
Ditambah pula malam nanti ada kawan Ibuk nak beraya kat rumah.
Lagi lah ligat otak ni berfikir apalah Ibuk nak masak malam nanti.
Mesti yummmeh !
Aku pulak berkira-kira ( apahal kena kira ?) nak buat Pisang Custard ( kelas kau! )
Ini semua gara-gara aku tengok rancangan Resepi Umi kat Tv AlHijrah. Gitu..hehehehe
inilah dia ! ( tq brader google ) |
Duk cari punya cari, resepi ni yang aku dapat.
So aku tekad nak cuba malam ni.
Korang doakan moga badai malas tak melanda aku ye malam ni. hehehe :)
RESEPI PISANG CUSTARD @ PENGAT PISANG MODEN
Bahan-bahan ( ikut saiz acuan )
- 1/2 cawan tepung kastad
- 2 cawan air
- Gula secukup rasa
- 2 sudu besar susu pekat
- Pisang emas/berangan atau nanas
- Sirap gula merah
Cara-cara
- Potong pisang/nanas dan letakkan ditengah2 acuan. Kalau gunakan loyang, boleh susun cantik2.
- Campurkan tepung kastad, air, gula dan susu. Mesrakan dulu sebelum letak atas api.
- Kacau bahan '2' atas api sederhana hingga pekat dan berkilat.
- Cepat2 tuangkan kastad kedalam acuan/loyang dan ratakan permukaannya. Sejukkan.
- Keluarkan dari acuan. Potong dasarnya sedikit jika ia tidak boleh duduk diam.
- Boleh dimakan dengan sirap gula merah atau sos kastad
Selamat mencuba aku ucapkan untuk diri aku !
No comments:
Post a Comment